Wat is een kruideninfusie?
nov 30, 2023
Je hebt er vast wel eens van gehoord nietwaar, … een kruideninfusie?!

Het woord “kruideninfusie” wordt vaak gebruikt in plaats van “kruidenthee” om een belangrijk onderscheid te maken tussen de twee dranken. Hoewel beide warme dranken zijn die worden bereid door kruiden, specerijen, bloemen, of andere plantenmateriaal te laten trekken in heet water, zijn er technische verschillen tussen thee en infusies:

Thee komt van de theeplant (Camellia sinensis), terwijl kruidenthee geen echte thee is omdat het niet afkomstig is van deze specifieke plant. In plaats daarvan worden kruidentheeën gemaakt van verschillende andere planten, zoals kamille, munt, rooibos, enz.

Thee bevat cafeïne, tenzij het is gedecafeïneerd, terwijl kruidenthee meestal cafeïnevrij is. Daarom wordt kruidenthee vaak aangeduid als een “infusie” om het onderscheid duidelijk te maken.

Kruidentheeën kunnen een breed scala aan smaken en eigenschappen hebben, afhankelijk van de gebruikte planten, terwijl echte thee (zoals zwarte, groene, witte of oolong thee) over het algemeen afgeleid is van dezelfde theeplant en bepaalde karakteristieke smaakeigenschappen heeft.

Nu kun je kruideninfusies behalve om te drinken nog voor veel meer dingen gebruiken. Daar zullen we in de komende delen op terug komen.

Verder zoeken