Kruiden en lichaamsverzorging
nov 30, 2023

Hoe kan ik kruiden gebruiken bij mijn lichaamsverzorging?

Kruiden kunnen ook op verschillende manieren worden gebruikt voor lichaamsverzorging, net zoals bij gezichtsverzorging. Hier zijn enkele ideeën voor het gebruik van kruiden in je lichaamsverzorgingsroutine:

Badinfusies: Voeg gedroogde kruiden toe aan een warm bad om een kalmerend en aromatisch badinfuus te creëren. Lavendel, kamille en rozemarijn zijn enkele kruiden die populair zijn voor badinfusies. Plaats de kruiden in een stoffen zakje of een fijnmazig zeefje om te voorkomen dat ze door het badwater verspreid worden.

Scrub: Meng fijngemalen kruiden met een basis zoals suiker, zout of gemalen koffie om een natuurlijke lichaamsscrub te maken. Masseer de scrub voorzichtig over je huid om dode huidcellen te verwijderen en de huid te polijsten. Kruiden zoals munt, korianderzaad en rozemarijn kunnen een verkwikkend effect hebben.

Massageolie: Meng gedroogde kruiden met een draagolie zoals amandelolie of jojoba-olie om een kruidenmassageolie te maken. Laat de kruiden enkele weken in de olie trekken om de eigenschappen ervan op te nemen. Zeef de kruiden eruit voordat je de olie gebruikt voor een ontspannende massage.

Lichaamsolie of -boter: Voeg gedroogde kruiden toe aan een basis zoals sheaboter, cacaoboter of kokosolie om een rijke en hydraterende lichaamsolie of -boter te maken. Dit kan helpen om de huid te voeden en te verzachten.

Deodorant: Sommige kruiden, zoals salie en lavendel, hebben natuurlijke antibacteriële eigenschappen en kunnen worden gebruikt om een zelfgemaakte natuurlijke deodorant te maken.

Lichaamswassing: Maak een infusie van kruiden zoals calendula, kamille of lavendel en gebruik deze als een kalmerende lichaamswassing. Giet de infusie over je lichaam tijdens het douchen voor een rustgevend effect.

Voetenbad: Voeg gedroogde kruiden toe aan een voetenbad om vermoeide voeten te kalmeren en te ontspannen. Pepermunt en eucalyptus zijn verfrissende opties.

Haarspoeling: Sommige kruideninfusies kunnen ook worden gebruikt als een natuurlijke haarspoeling om de hoofdhuid te kalmeren of het haar glans te geven.

Net als bij gezichtsverzorging, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet allergisch bent voor de kruiden die je wilt gebruiken. Test altijd eerst op een klein stukje huid en raadpleeg een professional als je twijfels hebt, vooral als je bepaalde huidaandoeningen hebt of zwanger bent.

Elk kwartaal staat Kruidentaal Magazine vol met wetenswaardigheden over kruiden.

Verder zoeken