De vergeten komijn
jan 17, 2024

Een wereld van kruiden: de vergeten komijn

Wat weet jij van komijn, behalve dat er komijnekaas is?

Zelf ben ik van het kruidenmixen uit allerlei culturen zelf maken, en tja in de Oosterse keuken is komijn een veelgebruikt kruid.

In onze nieuwe serie: een wereld van kruiden gaan we na de kardemom naar de komijn kijken.

In de keuken:
  • Smaakmaker: Komijnzaad wordt veel gebruikt in verschillende gerechten, zoals curry’s, stoofschotels, rijstgerechten, en salades, vanwege zijn warme, nootachtige smaak.
  • Poeder: Gemalen komijn wordt vaak gebruikt als specerij in kruidenmengsels, zoals kerriepoeder, taco-kruiden, en garam masala.
Gezondheidsvoordelen:
  • Spijsvertering: Komijn wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk middel om de spijsvertering te verbeteren en kan helpen bij het verminderen van gas en opgeblazen gevoel.
  • Antioxidanten: Het bevat antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en het immuunsysteem kunnen ondersteunen.
  • IJzeropname: Het kan de opname van ijzer bevorderen, wat gunstig kan zijn voor mensen met bloedarmoede.
Etherische olie:
  • Aromatherapie: Etherische olie van komijn wordt soms gebruikt in aromatherapie vanwege de vermeende kalmerende eigenschappen. Het kan worden verdund en gebruikt in massageoliën of diffusers.
Gezichtsverzorging:
  • Huidproblemen: Sommige mensen gebruiken komijnzaadolie voor de huid vanwege de vermeende antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt soms toegevoegd aan huidverzorgingsproducten voor problematische huidtypes.

 

De mogelijkheden van komijnolie.

Aromatherapie: De olie wordt vaak gebruikt in aromatherapie vanwege het veronderstelde vermogen om stress te verminderen, de geest te kalmeren en de stemming te verbeteren. De aardse, kruidige geur kan ontspannend zijn.

Spijsverteringsondersteuning: In sommige culturen wordt etherische olie van komijn gebruikt om spijsverteringsproblemen te verlichten, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikkrampen.

Ontstekingsremmend: De olie wordt ook verondersteld ontstekingsremmende eigenschappen te hebben, wat nuttig kan zijn bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Antioxidanten: Zoals andere delen van de komijnplant, bevat ook de olie antioxidanten die celbeschadiging kunnen helpen voorkomen.

Mogelijkheden van gebruik:

Verdampen/diffuser: Voeg enkele druppels etherische olie van komijn toe aan een diffuser om de lucht te vullen met de aardse geur en mogelijk de stemming te verbeteren.

Massageolie: Vermengd met een draagolie kan komijnolie worden gebruikt voor massages, vooral gericht op ontspanning.

Huidverzorging: Komijnolie heeft ook enkele mogelijke voordelen voor de huid vanwege zijn antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Deze olie kan helpen bij het bestrijden van acne door bacteriën te verminderen, ontstekingen te kalmeren en de huid te zuiveren.

Het kan ook gunstig zijn voor mensen met een vette huid, omdat komijnolie kan helpen bij het reguleren van de talgproductie, waardoor overtollige olie wordt verminderd. Daarnaast wordt gezegd dat het de huid kan verhelderen en verjongen vanwege zijn antioxidante eigenschappen, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die de huid beschadigen.

Het wordt soms toegevoegd aan huidverzorgingsproducten vanwege de veronderstelde antibacteriële eigenschappen, hoewel directe toepassing op de huid moet worden verdund om huidirritatie te voorkomen.

Maar zoals met alle etherische oliën: Het is belangrijk om te onthouden dat etherische oliën geconcentreerd zijn en in sommige gevallen huidirritatie kunnen veroorzaken. Het is altijd raadzaam om eerst een kleine hoeveelheid te testen op een klein stukje huid en zeer spaarzaam te gebruiken. Bij inname of bij medische aandoeningen is overleg met een gezondheidsdeskundige noodzakelijk.

 

‘Gewone” komijn of zwarte komijn.

Zwarte komijn,  Nigella sativa, ook wel nootmuskaatbloem, kalonji of zwart uienzaad genoemd,  wordt al lang gebruikt vanwege zijn veronderstelde gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele potentiële gezondheidsvoordelen van zwarte komijn:

Antioxidante eigenschappen: Zwarte komijn bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam.

Ontstekingsremmende werking: Sommige studies suggereren dat de bestanddelen in zwarte komijn ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben, wat gunstig kan zijn bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Immuunsysteemondersteuning: Zwarte komijn wordt soms geassocieerd met het stimuleren van het immuunsysteem en het versterken van de afweer van het lichaam tegen infecties.

Verbetering van de ademhaling: Er zijn aanwijzingen dat zwarte komijn gunstig kan zijn voor de luchtwegen en kan helpen bij aandoeningen zoals astma en allergieën.

Bloedsuikerregulatie: Sommige studies hebben gesuggereerd dat zwarte komijn gunstige effecten kan hebben op de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie.

Cholesterolmanagement: Er is enig bewijs dat het gebruik van zwarte komijn gunstig kan zijn voor het beheersen van cholesterolniveaus.

Maag-darmgezondheid: Zwarte komijn wordt traditioneel gebruikt voor het bevorderen van de spijsvertering en het verlichten van maagklachten.

Huidgezondheid: Het gebruik van zwarte komijnolie kan gunstig zijn voor de huid vanwege de hydraterende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Hoewel er veelbelovend onderzoek is naar de gezondheidsvoordelen van zwarte komijn, is het belangrijk op te merken dat verdere wetenschappelijke studies nodig zijn om deze effecten te bevestigen en om de optimale dosering en veiligheid vast te stellen. Voordat je zwarte komijn als supplement gebruikt, is het raadzaam om met een zorgverlener te overleggen, vooral als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Wil je nog meer weten over de komijn en aan de gang met wat recepten? We hebben een heel e-book: “De vergeten komijn, een ondergewaardeerd kruid” geschreven.

De vergeten komijn is het tweede deel van een serie van 5 ebooks; ‘Een wereld van kruiden’ over kruiden/specerijen die wat minder bekend zijn bij velen.

Wellicht ook leuk om te lezen: 

 • kardemom, een intrigerende specerij

 

Verder zoeken