Switchel of ‘Haymakers punch’
jan 17, 2024
Categorie: Recepten
Naast oxymel zijn er verschillende andere drankjes op basis van azijn of honing en azijn. Hier zijn een paar voorbeelden:
Shrubs: Shrubs zijn drankjes die azijn, suiker en fruit bevatten. Het fruit wordt vaak gemacereerd in suiker, waarna azijn wordt toegevoegd. Dit mengsel wordt vervolgens gezeefd en verdund met water of bruisend water. Shrubs kunnen zowel zoet als verfrissend zijn.
Switchel: Ook bekend als “haymaker’s punch”, is switchel een traditioneel Amerikaans drankje dat vaak wordt gemaakt met appelciderazijn, honing of melasse, gember en water. Het is verfrissend en hydraterend.
Drinking Vinegars: Deze zijn vergelijkbaar met shrubs en bevatten azijn, suiker en fruit. Ze worden vaak verdund met water of toegevoegd aan cocktails.
Honey Vinegar Infusion: Je kunt een eenvoudige drank maken door honing en azijn te mengen met warm water. Voeg eventueel wat citroensap toe voor extra smaak.
Fire Cider: Dit is een pittige en kruidige tonic gemaakt van appelciderazijn, knoflook, ui, gember, hete pepers en andere kruiden. Het wordt vaak gebruikt als een gezondheidsbevorderend drankje.
Medicinale Azijn Tincturen: Sommige mensen maken tincturen door kruiden, specerijen of geneeskrachtige planten in azijn te laten trekken. Dit kan ook worden gezoet met honing.
Bij het experimenteren met dit soort drankjes is het belangrijk om de verhoudingen van ingrediënten aan te passen naar jouw smaak. Bovendien kunnen ze zowel puur als verdund met water worden genoten, afhankelijk van je voorkeur voor smaakintensiteit.
Switchel is zo’n mooi woord dus hieronder een recept:

Basis Switchel Recept:

Ingrediënten:

 • 1 kop appelciderazijn
 • 1/2 kop honing (je kunt ook maple syrup of melasse gebruiken)
 • 1 eetlepel vers geraspte gember
 • Optioneel: sap van 1 citroen (voor extra frisheid)
 • 4 kopjes water
 • IJs (optioneel)
 • Verse muntblaadjes (optioneel, voor garnering)

Instructies:

 1. Meng de appelciderazijn en honing goed samen in een kom totdat de honing volledig is opgelost.
 2. Voeg de vers geraspte gember toe aan het mengsel. Als je van een pittigere smaak houdt, kun je meer gember toevoegen.
 3. Als je ervoor kiest, pers dan het sap van een citroen uit en voeg het toe aan het mengsel voor een extra vleugje citrus.
 4. Voeg 4 kopjes water toe aan het mengsel en roer goed om alles goed te combineren.
 5. Proef het mengsel en pas de smaak aan door meer honing, gember of citroensap toe te voegen naar smaak.
 6. Plaats de switchel in de koelkast en laat het minstens een paar uur (of ‘s nachts) trekken om de smaken goed te laten mengen.
 7. Als je wilt, serveer de switchel over ijs voor een verfrissend drankje.
 8. Garneer met verse muntblaadjes voor een extra aromatische touch.

Dit basisrecept voor switchel is zeer aanpasbaar, dus voel je vrij om te experimenteren met de verhoudingen en smaaktoevoegingen om het aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeur.

 

Verder zoeken