Hoe maak je zelf een basiszalf?
dec 4, 2023
Categorie: Recepten

Een zalf is waterafstotend in tegenstelling tot een crème welke vocht kan opnemen. Een zalf wordt gemaakt van een oliemaceraat en een stabilisator, een semivast vet. De stabilisator zorgt ervoor dat de zalf stevig wordt. Voorbeelden van stabilisatoren zijn: bijenwas, carnaubawas, wolvet en boters zoals cacaoboter, sheaboter en kokosboter. Stabilisatoren hebben verschillende smeltpunten. Een zalf ligt als een beschermlaagje op de huid en stimuleert een genezingsproces door de toegevoegde bestanddelen.

Bij het maken van zalf, crème en andere producten voor o.a. de huid zijn reinheid, nauwkeurigheid en concentratie van groot belang. Doe het niet even snel tussendoor…bacteriën kunnen veel ellende veroorzaken!

Wat heb je allemaal nodig?

Ingrediënten voor een basisrecept

  • · 30 ml. olie naar keuze, bijv. smeerwortel, kamille of goudsbloem
  • · 5 gr. gele bijenwas (10- 20% van de olie,afhankelijk van hoe dik je de zalf wilt hebben)
  • · 2- 5 dr. etherische olie naar keuze (verlengt houdbaarheid en werking)

Benodigdheden:

  • ·Weegschaal op 2 decimalen nauwkeurig
  • ·Glazen roerstaafjes
  • ·Glazen maatbekers
  • ·Thermometer
  • ·Pottenlikker/pannenlikker/flessenschraper
  • ·Pan met water
  • ·Lege zalfpotjes

Hoe ga je te werk?

Belangrijk: zorg dat alles klaar staat op het moment dat je effectief aan het proces begint om de zalf te maken. D.w.z. dat alle ingrediënten en benodigdheden klaar staan en correct afgewogen zijn.

  • Test je thermometer en je weegschaal om te zien of de batterij nog voldoende capaciteit heeft.
  • Check of er nog voldoende etherische olie in je flesjes aanwezig is.
  • Weeg je olie en bijenwas af en verwarm deze au bain-marie tot ze samen gesmolten zijn. Let op dat de rand van het water een aantal centimeter onder de rand van het mengsel in de maatbeker staat!
  • Hoe meer inhoud in je maatbeker of hoe steviger de stabilisator, (carnaubawas) des te trager gaat het smelten van het mengsel. Een beetje geduld is aanbevolen. Roer regelmatig met je glazen roerstaafje in de emulsie.
  • Zodra het mengsel gesmolten is, haal je je maatbeker uit het water en zet hem op een pannenlap of onderzetter. Zet de maatbeker niet rechtstreeks op een koude ondergrond!
  • Blijf roeren ook als de emulsie steviger wordt. Meet de temperatuur van je emulsie. Wanneer deze onder de 40°C graden gezakt is, voeg je je etherische olie toe.
  • Vanaf deze fase moet je snel te werk gaan, je zult merken dat de emulsie al zachtjes begin te stollen.
  • Roer nog even in de maatbeker en giet de emulsie dan in de daarvoor voorziene zalfpotjes.

Wanneer de zalfpotjes gevuld zijn, zie je dat de zalf al snel begint te stollen. Er zal dan meestal een kuiltje in het midden van de zalf ontstaan, dit is normaal. Vul eventueel gewoon een beetje bij.

Als laatste stap voorzie je het potje van een etiket. Schrijf hier de datum en de inhoud op. Niet alleen is het handig om te weten wat er nu precies in je potje zit, maar een datum is bijvoorbeeld wel handig voor een idee over de houdbaarheid.

Nu genieten van dat heerlijke gevoel van zelfgemaakte zalf.

Verder zoeken