Pepermunt, watermunt, Marokkaanse munt, chocolademmunt, ananasmunt … je hebt er vast wel eens van gehoord of wellicht heb je ze in de tuin staan en maak je regelmatig gebruik ervan.
In dit artikel laten we een aantal soorten en een kleine opsomming, waar je ze voor kunt gebruiken, zien. Eerst twee recepten om lekker mee te gaan experimenteren.
Muntsiroop
Om een siroop te maken is de verhouding suiker : water; 1 : 1. Zelf gebruik ik meestal de helft suiker. Dus 1 liter water, 500 ml. water. Je krijgt dan een dunnere siroop, maar net zo lekker. Aan jou de keuze.
Ingrediënten:
- 500 gr. suiker
- 1 liter water
- 50 gr. muntblaadjes (geen steeltjes)
- eventueel het sap van 1 citroen of limoen
Bereiding:
Kook het water met de suiker totdat de suiker is opgelost, voeg de muntblaadjes en het citroensap toe. Laat 5 tot 10 minuten zachtjes koken. Intussen heb je de flesjes goed schoongemaakt. Wanneer de siroop goed is afgekoeld, zeef je de muntblaadjes eruit en vul de flesjes. Bovenstaande is een basisrecept, op het wereldwijdeweb vind je tal van variaties.
Muntkoekjes met cranberries en chocolade
Ingrediënten:
- 125 gr. zachte boter
- ¼ theel. zout
- 150 gr. rietsuiker
- 1 ei
- 225 gr. bloem
- ½ theel. bakpoeder
- 50 gr. gedroogde fijngehakte cranberries
- 100 gr. grof gehakte 80% chocolade
- 2 eetl. fijngehakte muntblaadjes
Bereiding:
- Voeg de suiker samen met de zachte boter en het zout en mix het goed. Voeg het ei toe en mix goed. Voeg dan de bakpoeder en het meel toe en roer het goed samen.
- Tot slot voeg je de cranberries, chocolade en munt toe. Roer alles wederom goed door elkaar en zet het minstens een uur in de koelkast.
- Stel de oven in op ca. 175°.
- Verdeel het deeg in ca. 30 bolletjes. Verdeel het over twee bakplaten en druk de bolletjes plat tot ze een 5-7 cm in diameter zijn.
Bak ze daarna in 8 tot 10 minuten licht goudbruin. Laat afkoelen op een rooster en laat ze smaken.
Munt of Mentha omvat wereldwijd 18 – 24 erkende soorten. Weten welke?
- Mentha aquatica (Watermunt)
- Mentha arvensis (Veldmunt)
- Mentha asiatica (Aziatische munt)
- Mentha australis (Australische munt)
- Mentha canadensis (Canadese munt)
- Mentha cervina (Hertsmunt)
- Mentha cunninghamii (Nieuw-Zeelandse munt)
- Mentha dahurica (Dahurische munt)
- Mentha diemenica (Tasmaanse munt)
- Mentha gattefossei (Atlasmunt)
- Mentha grandiflora (Grootbloemige munt)
- Mentha japonica (Japanse munt)
- Mentha laxiflora (Losbloemige munt)
- Mentha longifolia (Langbladige munt)
- Mentha pulegium (Poleimunt)
- Mentha requienii (Corsicaanse munt)
- Mentha sachalinensis (Sachalinese munt)
- Mentha satureioides (Nootmuskaatmunt)
- Mentha spicata (Groene munt)
- Mentha suaveolens (Kruizemunt)
- Mentha vagans (Zwerfmunt)
- Mentha verticillata (Kringbloemmunt)
- Mentha villosa (Wollige munt)
- Mentha × piperita (Pepermunt, een hybride van Mentha aquatica en Mentha spicata)
Deze lijst is niet uitputtend, omdat er veel variatie en hybridisatie binnen het geslacht Mentha is, wat leidt tot een groot aantal cultivars en variëteiten. Hierdoor kan het exacte aantal variëren afhankelijk van de classificatiecriteria die door botanici worden gebruikt.
Meest gebruikte soorten.
- Mentha × piperita (Pepermunt)
- Een hybride van Mentha aquatica en Mentha spicata.
- Bekend om zijn sterke, koele smaak en wordt veel gebruikt in thee, desserts, en voor medicinale doeleinden.
- Mentha spicata (Groene munt of Spearmint)
- Bekend om zijn mildere, zoete smaak.
- Veel gebruikt in Mediterrane en Midden-Oosterse keukens, evenals in drankjes zoals mojito’s.
- Mentha aquatica (Watermunt)
- Vindt men vaak in vochtige omgevingen zoals langs oevers van meren en rivieren.
- Wordt soms gebruikt in aromatherapie en medicinale toepassingen.
- Mentha suaveolens (Kruizemunt)
- Heeft een zachtere smaak en een iets fruitige geur.
- Vaak gebruikt in theeën en salades.
- Mentha arvensis (Veldmunt)
- Bekend om zijn sterke mentholgeur.
- Veel gebruikt in de productie van menthol voor tandpasta’s en kauwgom.
- Mentha longifolia (Langbladige munt of paardenmunt)
- Groeit vaak in wilde gebieden.
- Heeft een sterke muntgeur en wordt lokaal gebruikt voor culinaire en medicinale toepassingen.
- Mentha cervina (Hertsmunt)
- Heeft een milde geur en wordt soms gebruikt in tuinieren en als sierplant.
- Mentha requienii (Corsicaanse munt)
- Een zeer kleine en kruipende muntsoort.
- Wordt gebruikt als bodembedekker en voor de productie van likeuren zoals Crème de Menthe.
- Mentha citrata (Sinaasappelmunt of Bergamotmunt)
- Heeft een citrusachtige geur.
- Gebruikt in theeën, desserts, en voor aromatherapie.
- Mentha pulegium (Polei of Poleimunt)
- Heeft een zeer sterke geur en wordt traditioneel gebruikt als insectenwerend middel.
- Let op: Poleimunt kan giftig zijn bij hoge doseringen en wordt daarom niet vaak culinair gebruikt.
Hybriden en Cultivars
Naast de pure soorten, zijn er ook talrijke hybriden en cultivars van munt die zijn ontwikkeld voor specifieke smaken en toepassingen:
- Mentha × gracilis (Gembermunt)
- Een hybride van Mentha arvensis en Mentha spicata.
- Heeft een licht gemberachtige smaak en wordt gebruikt in desserts en dranken.
- Mentha × villosa (Mojitomunt)
- Vaak gebruikt voor het maken van mojito’s vanwege de milde en frisse smaak.
Deze soorten munt worden veel gebruikt in verschillende keukens, medicinale toepassingen, en cosmetica, afhankelijk van hun unieke eigenschappen en smaken.