Pepermunt, watermunt, Marokkaanse munt, chocolademmunt, ananasmunt … je hebt er vast wel eens van gehoord of wellicht heb je ze in de tuin staan en maak je regelmatig gebruik ervan.

In dit artikel laten we een aantal soorten en een kleine opsomming, waar je ze voor kunt gebruiken, zien. Eerst twee recepten om lekker mee te gaan experimenteren.

Muntsiroop

Om een siroop te maken is de verhouding suiker : water; 1 : 1. Zelf gebruik ik meestal de helft suiker. Dus 1 liter water, 500 ml. water. Je krijgt dan een dunnere siroop, maar net zo lekker. Aan jou de keuze.

Ingrediënten:

  • 500 gr. suiker
  • 1 liter water
  • 50 gr. muntblaadjes (geen steeltjes)
  • eventueel het sap van 1 citroen of limoen

Bereiding:

Kook het water met de suiker totdat de suiker is opgelost, voeg de muntblaadjes en het citroensap toe. Laat 5 tot 10 minuten zachtjes koken.                                                                                                                         Intussen heb je de flesjes goed schoongemaakt. Wanneer de siroop goed is afgekoeld, zeef je de muntblaadjes eruit en vul de flesjes. Bovenstaande is een basisrecept, op het wereldwijdeweb vind je tal van variaties.

 

Muntkoekjes met cranberries en chocolade

Ingrediënten:

  • 125 gr. zachte boter
  • ¼ theel. zout
  • 150 gr. rietsuiker
  • 1 ei
  • 225 gr. bloem
  • ½ theel. bakpoeder
  • 50 gr. gedroogde fijngehakte cranberries
  • 100 gr. grof gehakte 80% chocolade
  • 2 eetl. fijngehakte muntblaadjes

Bereiding:

  1. Voeg de suiker samen met de zachte boter en het zout en mix het goed. Voeg het ei toe en mix goed. Voeg dan de bakpoeder en het meel toe en roer het goed samen.
  2. Tot slot voeg je de cranberries, chocolade en munt toe. Roer alles wederom goed door elkaar en zet het minstens een uur in de koelkast.
  3. Stel de oven in op ca. 175°.
  4. Verdeel het deeg in ca. 30 bolletjes. Verdeel het over twee bakplaten en druk de bolletjes plat tot ze een 5-7 cm in diameter zijn.

Bak ze daarna in 8 tot 10 minuten licht goudbruin. Laat afkoelen op een rooster en laat ze smaken.

 

Munt of Mentha omvat wereldwijd 18 – 24 erkende soorten. Weten welke? 

  1. Mentha aquatica (Watermunt)
  2. Mentha arvensis (Veldmunt)
  3. Mentha asiatica (Aziatische munt)
  4. Mentha australis (Australische munt)
  5. Mentha canadensis (Canadese munt)
  6. Mentha cervina (Hertsmunt)
  7. Mentha cunninghamii (Nieuw-Zeelandse munt)
  8. Mentha dahurica (Dahurische munt)
  9. Mentha diemenica (Tasmaanse munt)
  10. Mentha gattefossei (Atlasmunt)
  11. Mentha grandiflora (Grootbloemige munt)
  12. Mentha japonica (Japanse munt)
  13. Mentha laxiflora (Losbloemige munt)
  14. Mentha longifolia (Langbladige munt)
  15. Mentha pulegium (Poleimunt)
  16. Mentha requienii (Corsicaanse munt)
  17. Mentha sachalinensis (Sachalinese munt)
  18. Mentha satureioides (Nootmuskaatmunt)
  19. Mentha spicata (Groene munt)
  20. Mentha suaveolens (Kruizemunt)
  21. Mentha vagans (Zwerfmunt)
  22. Mentha verticillata (Kringbloemmunt)
  23. Mentha villosa (Wollige munt)
  24. Mentha × piperita (Pepermunt, een hybride van Mentha aquatica en Mentha spicata)

Deze lijst is niet uitputtend, omdat er veel variatie en hybridisatie binnen het geslacht Mentha is, wat leidt tot een groot aantal cultivars en variëteiten. Hierdoor kan het exacte aantal variëren afhankelijk van de classificatiecriteria die door botanici worden gebruikt.

 

Meest gebruikte soorten.

  1. Mentha × piperita (Pepermunt)
    • Een hybride van Mentha aquatica en Mentha spicata.
    • Bekend om zijn sterke, koele smaak en wordt veel gebruikt in thee, desserts, en voor medicinale doeleinden.
  2. Mentha spicata (Groene munt of Spearmint)
    • Bekend om zijn mildere, zoete smaak.
    • Veel gebruikt in Mediterrane en Midden-Oosterse keukens, evenals in drankjes zoals mojito’s.
  3. Mentha aquatica (Watermunt)
    • Vindt men vaak in vochtige omgevingen zoals langs oevers van meren en rivieren.
    • Wordt soms gebruikt in aromatherapie en medicinale toepassingen.
  4. Mentha suaveolens (Kruizemunt)
    • Heeft een zachtere smaak en een iets fruitige geur.
    • Vaak gebruikt in theeën en salades.
  5. Mentha arvensis (Veldmunt)
    • Bekend om zijn sterke mentholgeur.
    • Veel gebruikt in de productie van menthol voor tandpasta’s en kauwgom.
  6. Mentha longifolia (Langbladige munt of paardenmunt)
    • Groeit vaak in wilde gebieden.
    • Heeft een sterke muntgeur en wordt lokaal gebruikt voor culinaire en medicinale toepassingen.
  7. Mentha cervina (Hertsmunt)
    • Heeft een milde geur en wordt soms gebruikt in tuinieren en als sierplant.
  8. Mentha requienii (Corsicaanse munt)
    • Een zeer kleine en kruipende muntsoort.
    • Wordt gebruikt als bodembedekker en voor de productie van likeuren zoals Crème de Menthe.
  9. Mentha citrata (Sinaasappelmunt of Bergamotmunt)
    • Heeft een citrusachtige geur.
    • Gebruikt in theeën, desserts, en voor aromatherapie.
  10. Mentha pulegium (Polei of Poleimunt)
    • Heeft een zeer sterke geur en wordt traditioneel gebruikt als insectenwerend middel.
    • Let op: Poleimunt kan giftig zijn bij hoge doseringen en wordt daarom niet vaak culinair gebruikt.

Hybriden en Cultivars

Naast de pure soorten, zijn er ook talrijke hybriden en cultivars van munt die zijn ontwikkeld voor specifieke smaken en toepassingen:

  • Mentha × gracilis (Gembermunt)
    • Een hybride van Mentha arvensis en Mentha spicata.
    • Heeft een licht gemberachtige smaak en wordt gebruikt in desserts en dranken.
  • Mentha × villosa (Mojitomunt)
    • Vaak gebruikt voor het maken van mojito’s vanwege de milde en frisse smaak.

Deze soorten munt worden veel gebruikt in verschillende keukens, medicinale toepassingen, en cosmetica, afhankelijk van hun unieke eigenschappen en smaken.

 

 

Wat is Helichryse? 

Helichryse italicum is een mediterrane plant met zilvergrijs blad en kleine goudgele bloemetjes. Haar naam komt uit het Grieks: helios betekent zon, chrysos betekent goud. Ze wordt ook wel de “onsterfelijke” genoemd – omdat haar bloemetjes niet verwelken, zelfs niet wanneer ze gedroogd zijn.

De geur is kruidig, warm, een beetje aards met tonen van hooi en kerrie. Ze groeit op droge, zonnige hellingen en voelt zich thuis in rotsachtige grond. In oude culturen werd Helichryse geofferd aan zonnegoden en gebruikt in balsems voor de doden.

Helichryse en de huid

De etherische olie van Helichryse is beroemd om haar helende werking bij:

Blauwe plekken, kneuzingen en littekens

Gevoelige of rijpere huid

Rosacea of rode vlekjes

Zonnebrand of huidirritatie

Ze werkt ontstekingsremmend en stimuleert huidvernieuwing. In aromatherapie wordt Helichryse ingezet wanneer de huid én de ziel verzachting nodig hebben.
De geur opent als het ware een innerlijk venster naar zachtheid.

Tip: Meng 1 druppel etherische olie van Helichryse met een theelepel calendula-olie voor een troostende huidolie bij kneuzingen of gevoeligheid.

Helichryse en de ziel 

Helichryse raakt aan de diepere lagen van ons zijn. Ze is het kruid van transformatie, rouw en loslaten.
Haar geur werkt op het hart- en zonnevlechtchakra: daar waar verdriet, spijt of oude pijn opgeslagen kunnen liggen. Ze fluistert zacht:
“Je hoeft het niet langer vast te houden.”

In energetisch werk helpt Helichryse bij:

Oude pijn of verdriet verwerken

Rouw na verlies

Overprikkeling en emotionele overbelasting

Ze nodigt uit tot zachtheid. Niet vanuit kracht, maar vanuit overgave. Een geur die zegt: het mag nu helen.

Ritueelidee:

Brand een wierookmengsel met Helichryse en mirre tijdens het schrijven van een afscheidsbrief aan jezelf of iemand anders.

Laat los wat niet meer van jou is.

Recept – Helende olie

Recept: Helende olie met Helichryse

Ingrediënten:

30 ml calendula-maceraat

2 druppels etherische olie van Helichryse

2 druppels etherische olie van Lavendel

Meng de oliën in een donker flesje. Gebruik als gezichtsolie voor een kwetsbare huid of wrijf een beetje op je hartstreek wanneer je troost zoekt.

Wil je meer? 

Deze blog is een geurige aanzet. Maar wil je écht de diepte in met dit zonnekruid?

Dan is er de Zomerspecial over Helichryse: een rijk vormgegeven PDF  met recepten (ook voor in de keuken), mythes, huidtoepassingen, en rituele suggesties.

👉 Bestel hier de Zomerspecial 2025

Verder zoeken