Kruiden en verkoudheden
dec 12, 2023

Welke kruiden zou je het beste in kunnen zetten in het verkoudheidsseizoen en wat zou je er mee kunnen maken?

In het verkoudheidsseizoen zijn er verschillende kruiden die gunstig kunnen zijn voor het verlichten van symptomen of het versterken van je immuunsysteem. Enkele goede kruiden zijn:

Gember: Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij keelpijn en hoest. Je kunt gemberthee maken door dunne plakjes verse gemberwortel toe te voegen aan heet water. Voeg eventueel wat citroen en honing toe voor extra verlichting.

Kurkuma: Dit kruid staat bekend om zijn antivirale en antibacteriële eigenschappen. Maak een verwarmende kurkuma-latte door kurkumapoeder te mengen met verwarmde melk of plantaardige melk. Voeg wat honing en een snufje zwarte peper toe voor een betere opname van kurkuma.

Knoflook: Knoflook staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen. Voeg fijngehakte knoflook toe aan soepen, stoofschotels of maak een knoflookpasta om op brood te smeren.

Echinacea: Dit kruid wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen. Maak echinacea-thee door gedroogde echinaceawortel of -bladeren te laten trekken in heet water.

Tijm: Tijm heeft antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bij keelpijn en hoest. Voeg tijm toe aan soepen, stoofschotels of maak tijmthee door verse tijmblaadjes te laten trekken in heet water.

Salie: Salie staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Maak een saliethee door gedroogde salieblaadjes te laten trekken in heet water.

Je kunt deze kruiden combineren in theeën of toevoegen aan gerechten zoals soepen, stoofschotels en zelfs aan smoothies. Vergeet niet dat het belangrijk is om te overleggen met een gezondheidsdeskundige als je ernstige gezondheidsproblemen hebt of als je kruiden combineert met medicijnen.

Weet je trouwens dat Kruidentaal een e-book heeft uitgegeven ‘Kruidenthee in de de koude seizoenen’ daarin vind je veel tips voor kruidenthee bij verkoudheid en griep zowel als recepten ter ondesteuning van je immuunsysteem

Verder zoeken