Crème, zalf of toch iets anders?
dec 7, 2023
Binnen de huidverzorging bestaan er diverse producten en mogelijkheden om jou te helpen met de persoonlijke verzorging van je huid.

We hebben een aantal verschillende substanties op een rijtje gezet zodat je een doordachte keuze kunt gaan maken.

Zalf: Een zalf is meestal een semi-vaste substantie die bestaat uit vetten (zoals oliën of wassen) vermengd met een klein deel water. Het wordt voornamelijk gebruikt om de huid te beschermen of te genezen. Zalven hebben over het algemeen een dikkere consistentie dan crèmes en worden vaak gebruikt voor de behandeling van droge huid, irritaties of bijvoorbeeld eczeem. Het productieproces omvat het smelten van vette stoffen en het mengen met eventuele actieve ingrediënten.

Crème: Crèmes zijn doorgaans een mengsel van water en olie, waarin emulgatoren worden gebruikt om deze twee componenten te binden. Crèmes hebben een zachtere textuur en zijn lichter van gewicht dan zalven. Ze worden vaak gebruikt voor hydratatie, omdat ze gemakkelijker in de huid worden opgenomen. Het productieproces omvat het emulgeren van water en oliën met behulp van specifieke technieken en stabilisatoren.

Balsem: Balsems zijn meer geconcentreerd in vetten en oliën dan crèmes en kunnen ook wassen of boterachtige stoffen bevatten. Ze zijn dikker en hebben vaak een meer beschermende werking, zoals lippenbalsem. Het productieproces van balsems omvat meestal het smelten en mengen van verschillende vetten, oliën en eventuele actieve ingrediënten.

Lotion: Lotions zijn over het algemeen lichter en meer vloeibaar dan crèmes, met een hoger watergehalte en minder vet. Ze worden vaak gebruikt voor hydratatie en kunnen snel in de huid worden opgenomen. Het productieproces omvat het mengen van water, oliën en emulgatoren, soms met toevoeging van verdikkingsmiddelen of conserveermiddelen.

Gels: Gels hebben meestal een transparante of doorschijnende textuur en bestaan voornamelijk uit water met een verdikkingsmiddel. Ze kunnen verschillende actieve ingrediënten bevatten en worden vaak gebruikt voor hydratatie of om specifieke huidproblemen aan te pakken, zoals acne of roodheid.

Serums: Serums zijn sterk geconcentreerde formules met actieve ingrediënten zoals vitamines, antioxidanten of hyaluronzuur. Ze hebben een lichte textuur en worden snel opgenomen door de huid. Serums worden gebruikt voor specifieke doeleinden, zoals anti-aging, het verminderen van donkere vlekken of het verbeteren van de huidtextuur.

Oliën: Natuurlijke oliën zoals jojoba-olie, kokosolie of arganolie worden vaak gebruikt als smeerbare producten voor de huid. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen worden gebruikt voor hydratatie, verzachting van de huid of als onderdeel van een massage.

Pasta’s en kleimaskers: Deze producten hebben vaak een dikkere consistentie en bevatten ingrediënten zoals klei, plantenextracten of andere actieve stoffen. Ze worden gebruikt voor diepe reiniging, het verminderen van overtollige oliën of voor specifieke huidbehandelingen, zoals het verminderen van mee-eters of het kalmeren van ontstekingen.

 

Verder zoeken