Kaneel wordt verkregen van de kaneelboom. Deze bomen gedijen alleen goed in een tropisch klimaat, zijn altijd groenblijvend, hebben lange en zeer aromatische bladeren en een papierachtige schors die lichtbruin van kleur is. Als de bomen 6 oud jaar zijn, wordt de bast van jonge scheuten die ongeveer 2 meter lang zijn, geoogst. De binnenbast wordt eruit gehaald en eventuele houtachtige delen verwijderd. De binnenbast droogt en rolt zich op tot de rolletjes zoals wij die kennen. Om kaneelpoeder te verkrijgen worden de rolletjes fijngemalen.
Er is ook etherische olie van de kaneel, die wordt gemaakt van de binnenbast en van de bladeren.
Het gebruik is tot duizenden jaren terug te vinden in oude geschriften die tot 2800 jaar voor Christus teruggaan. In de Chinese geneeskunde werd het medicinaal ingezet bij griep en verkoudheden. In Egypte werd kaneel gebruikt bij het balsemen van lichamen, maar ook als parfum. Omdat men merkte dat het ook schimmelwerend werkt …
Meer weten over kaneel? Lees het Winternummer 2023