Vijgen–herfstcake – twee varianten

Variant 1: Met noten en amandelmeel

 Een klassieke herfstcake: stevig, rijk en kruidig.

Ingrediënten:
– 200 g gedroogde vijgen, in stukjes
– 100 ml warme kruidenthee of sinaasappelsap
– 120 g volkorenmeel of speltmeel
– 80 g amandelmeel
– 100 g gemengde noten (walnoten, hazelnoten, amandelen)
– 1,5 tl bakpoeder
– 1 tl kaneel
– ½ tl kardemom
– ½ tl gemberpoeder (optioneel)
– 3 eieren, gesplitst
– 100 ml olijfolie of gesmolten kokosolie
– 80 g honing of ahornsiroop
– 50 ml (plantaardige) melk

Bereiding:
1. Wel de vijgen 15 min. in warme thee of sap.
2. Meng meelsoorten, noten, bakpoeder en specerijen.
3. Klop de eidooiers met honing en olie romig, voeg de melk toe en meng door het droge mengsel.
4. Spatel de vijgen erdoor.
5. Klop de eiwitten stijf en meng voorzichtig door het beslag.
6. Bak 50–55 min. op 175 °C.

 

Variant 2: Notenvrij met havermoutmeel

Een lichtere herfstcake, ideaal voor wie noten wil vermijden.

Ingrediënten:
– 200 g gedroogde vijgen, in stukjes
– 100 ml warme kruidenthee of sinaasappelsap
– 200 g volkorenmeel of speltmeel
– 80 g havermoutmeel (gemalen havervlokken)
– 1,5 tl bakpoeder
– 1 tl kaneel
– ½ tl kardemom
– ½ tl gemberpoeder (optioneel)
– 3 eieren, gesplitst
– 100 ml olijfolie of gesmolten kokosolie
– 80 g honing of ahornsiroop
– 50 ml (plantaardige) melk

Bereiding:
1. Wel de vijgen 15 min. in warme thee of sap.
2. Meng meelsoorten, bakpoeder en specerijen.
3. Klop de eidooiers met honing en olie romig, voeg de melk toe en meng door het droge mengsel.
4. Spatel de vijgenstukjes erdoor.
5. Klop de eiwitten stijf en meng voorzichtig door het beslag.
6. Bak 50–55 min. op 175 °C.

Lees het blog:

Oktober, maand van kleuren en verkleuren