Wanneer ik ga werken in mijn kruidentuin aan de Kloosterdijk neem ik altijd een grote thermoskan heet water mee. Het eerste wat ik doe na aankomst is links en rechts wat kruiden plukken voor thee. Dan kan het alvast lekker trekken.
Hoewel ik een echte theeleut ben word ik er soms ook een beetje flauw van. Ik mis dan die speciale kick, de umami-smaak die echte thee wel heeft. Bepaalde kruiden kunnen deze kick wel wat nabootsen, zoals Bergamotplant die een lekkere Earlgrey smaak geeft. Maar helemaal hetzelfde is dat toch niet. Het inspireerde mij om mij toch eens wat meer te verdiepen in de smaak van officiële thee. Wat heeft echte thee nu wat kruidenthee niet heeft en hoe komt dat? Zou ik mijn kruiden voor thee ook op een andere manier kunnen bewerken dan alleen maar drogen? Het deed mij terugdenken aan een bezoek aan een theeplantage en theefabriek die ik ooit bezocht. Daar zag ik hoe ze thee oxideerde, een manier van fermenteren. Ik vroeg mij af of kruiden zich ook goed lieten fermenteren.
Meer lezen? Bestel hier het winternummer waarin Petra uitlegt hoe je daarmee aan de slag kunt gaan