Samhain, eten en drinken
Categorie: Mini PDF's | Recepten

Tijdens Samhain waren de maaltijden rijk aan ingrediënten die uit de laatste
oogst kwamen en gericht op verwarmende, voedzame voeding om het
lichaam voor te bereiden op de winter. Veel van wat werd gegeten en
gedronken had een symbolische betekenis en bestond uit ingrediënten die
makkelijk konden worden bewaard voor de winter. Hier zijn enkele veel
voorkomende voedingsmiddelen en dranken die met Samhain werden
geassocieerd.

Wat eet je tijdens Samhain?

Wortelgroenten en knollen
Groenten zoals rapen, bieten, wortels, en pastinaken werden vaak gegeten.
Deze groenten konden lang bewaard worden en werden gekookt of
geroosterd, soms samen in een stoofpot.

Appels
Appels hadden een belangrijke plaats in Samhain. Ze werden gezien als heilig
en symbool voor de onderwereld en de connectie met het hiernamaals.
Appels werden rauw gegeten, gebakken in taarten, of gebruikt voor
waarzeggerij. Het spel “apple bobbing” (appelhappen), waarbij men
probeert een appel uit een waterbak te halen met de tanden, stamt mogelijk
af van Samhain-rituelen.

Noten en granen
Noten zoals hazelnoten en eikels werden verzameld en gegeten als snacks of
in gerechten verwerkt. Granen, zoals haver en gerst, werden verwerkt in
eenvoudige broden en pap, vaak zoet gemaakt met honing of vruchten.

Vlees en vis
Het slachten van vee voor de winter was een Samhain-traditie, dus vers vlees
was beschikbaar. Rundvlees, lam, en varkensvlees werden bereid in
stoofschotels of geroosterd boven het vuur. In kustgebieden aten mensen ook
gerookte of gedroogde vis.

Pies en taarten
Een eenvoudige versie van pies gevuld met vlees, appel of bessen werd vaak
geserveerd. Deze symbolische taarten konden ook worden gemaakt met
pompoen, vooral in Amerika later, en zijn nog steeds populair in moderne
Samhain-vieringen.

Een typisch Samhain-gerecht kan een “colcannon” zijn, een aardappelpuree
met kool of boerenkool, vaak gegeten met een klontje boter in het midden.
Colcannon is eenvoudig te maken en verwarmend, met wortelgroenten die
typerend zijn voor de Samhain-oogst. Het werd soms zelfs gebruikt in
waarzeggerij, waarbij een ring of munt in de puree werd verstopt als
gelukssymbool voor de vinder.

Wat drink je tijdens Samhain?

Bier en ale
Bier en ale waren geliefd bij de Kelten. Zelfgebrouwen dranken gemaakt van
gerst, haver of andere granen waren populair tijdens feesten. Deze dranken
waren verwarmend en symboliseerden het delen van de oogst met vrienden
en familie.

Cider
Appelcider, vaak vers of gefermenteerd, was een typische herfstdrank. Het
werd warm geserveerd met kruiden zoals kaneel, kruidnagel en gember, wat
verwarmend was op koude avonden.

Honingwijn (mede)
Mede, een gefermenteerde drank gemaakt van honing, was ook geliefd
tijdens Samhain. Mede werd vaak gezien als een heilige drank, en het werd
gedronken bij rituelen en feestelijkheden.

Kruidenthee
Warme kruidentheeën, gemaakt van kruiden zoals salie, rozemarijn, tijm, en
vlierbes, werden gedronken om het immuunsysteem te versterken en het
lichaam te verwarmen. Deze theeën hadden vaak een symbolische en
medicinale waarde.

Melkdranken
Soms werden eenvoudige melkdranken gemaakt, waarbij melk warm werd
geserveerd met kruiden zoals kaneel en nootmuskaat. Dit was vooral een
kinderdrank, bedoeld om kalmte en warmte te geven.

Recepten voor Samhain-drankjes

Hier zijn een paar eenvoudige drankjes en theemixen die perfect passen bij
de sfeer van Samhain:

Appel-Kaneel infusie
Deze warme infusie met appel en kaneel roept de
smaken van de herfst op en biedt een
verwarmende, aardse smaak die in lijn is met
Samhain.
Ingrediënten:
2 appels, in dunne plakjes gesneden
1 kaneelstokje
3 kruidnagels
1 liter water
Optioneel: honing of esdoornsiroop naar smaak
Bereiding:
1. Breng het water aan de kook en voeg de
appelplakjes, kaneelstokje en kruidnagels toe.
2. Laat het geheel 15 minuten zachtjes trekken op laag vuur.
3. Haal van het vuur, zeef de kruiden en voeg indien
gewenst honing of esdoornsiroop toe.
Serveer warm.

Pompoen-kruidenthee
Pompoen wordt vaak geassocieerd met Samhain. Deze thee gebruikt kruiden
die bekend staan om hun aardse en verwarmende kwaliteiten.
Ingrediënten:
1 eetlepel gedroogde pompoenstukjes (als je die hebt) of 1 eetlepel
pompoenpuree
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel nootmuskaat
1 theelepel gedroogde appelstukjes
1 el gedroogde hibiscusbloemen (voor een prachtige rode kleur)
500 ml heet water
Bereiding:
1. Voeg alle ingrediënten toe aan een hittebestendige pot of mok.
2. Giet er heet water overheen en laat 10-15 minuten trekken.
3. Zeef de thee en serveer warm, eventueel met een scheutje
amandelmelk of een beetje honing.

Vlierbessen-Salie infusie
Vlierbessen worden vaak gebruikt om het
immuunsysteem te versterken en zijn een
krachtig ingrediënt tijdens Samhain,
aangezien de herfst vaak het begin van
verkoudheid en griep betekent.
Ingrediënten:
1 eetllepel gedroogde vlierbessen
1 theelepel gedroogde salieblaadjes
1/2 theelepel kaneelpoeder
500 ml water
Optioneel: een scheutje appelciderazijn voor extra smaak en gezondheids-
voordelen
Bereiding:
1. Breng het water aan de kook en voeg de vlierbessen, salieblaadjes en
kaneel toe.
2. Laat 10-15 minuten sudderen en zeef daarna de kruiden.
3. Voeg eventueel een klein scheutje appelciderazijn toe voor een wat
scherpere smaak.

Deze recepten geven je een heerlijke, verwarmende Samhain-beleving met
ingrediënten die de Keltische connectie met de natuur weerspiegelen

Verder zoeken