Onderstaand de geraadpleegde bronnen bij het artikel: Darmen in de hoofdrol van Elske Bouma, Bottled Botanicals.

Dit artikel verscheen in het Winternummer 2024, Nr.12

Bronnen:

Álvarez-Mercado, A. I., & Plaza-Diaz, J. (2022). Dietary Polysaccharides as Modulators of the Gut Microbiota Ecosystem: An Update on Their Impact on Health. Nutrients, 14(19), 4116. https://doi.org/10.3390/nu14194116

 

Calder, P. C. (2013). Feeding the immune system. Proceedings Of The Nutrition Society, 72(3), 299–309. https://doi.org/10.1017/s0029665113001286

 

Carding, S., Verbeke, K., Vipond, D. T., Corfe, B. M., & Owen, L. J. (2015). Dysbiosis of the gut microbiota in disease. Microbial Ecology in Health And Disease, 26(0). https://doi.org/10.3402/mehd.v26.26191

 

Cryan, J. F., & Dinan, T. G. (2012). Mind-altering microorganisms: the impact of the gut microbiota on brain and behaviour. Nature Reviews. Neuroscience, 13(10), 701–712. https://doi.org/10.1038/nrn3346

 

Dragoș, D., Petran, M., Gradinaru, T., & Gilca, M. (2022). Phytochemicals and Inflammation: Is Bitter Better? Plants, 11(21), 2991. https://doi.org/10.3390/plants11212991

Drewnowski, A., & Gomez-Carneros, C. (2000). Bitter taste, phytonutrients, and the consumer: a review. American Journal Of Clinical Nutrition, 72(6), 1424–1435. https://doi.org/10.1093/ajcn/72.6.1424

 

Furness, J. B. (2012). The enteric nervous system and neurogastroenterology. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 9(5), 286–294. https://doi.org/10.1038/nrgastro.2012.32

 

Hsiao, E. Y., McBride, S. W., Hsien, S., Sharon, G., Hyde, E. R., McCue, T., Codelli, J. A., Chow, J., Reisman, S. E., Petrosino, J. F., Patterson, P. H., & Mazmanian, S. K. (2013). Microbiota Modulate Behavioral and Physiological Abnormalities Associated with Neurodevelopmental Disorders. Cell, 155(7), 1451–1463. https://doi.org/10.1016/j.cell.2013.11.024

 

Huebner, E. S., & Surawicz, C. M. (2006). Probiotics in the Prevention and Treatment of Gastrointestinal Infections. Gastroenterology Clinics Of North America, 35(2), 355–365. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2006.03.005

 

Kelly, J. R., Borre, Y., O’ Brien, C., Patterson, E., Aidy, S. E., Deane, J., Kennedy, P. J., Beers, S., Scott, K., Moloney, G., Hoban, A. E., Scott, L., Fitzgerald, P., Ross, P., Stanton, C., Clarke, G., Cryan, J. F., & Dinan, T. G. (2016). Transferring the blues: Depression-associated gut microbiota induces neurobehavioural changes in the rat. Journal Of Psychiatric Research, 82, 109–118. https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2016.07.019

 

Kim, C., Cha, L., Sim, M., Jung, S., Chun, W. Y., Baik, H. W., & Shin, D. (2020). Probiotic Supplementation Improves Cognitive Function and Mood with Changes in Gut Microbiota in Community-Dwelling Older Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Multicenter Trial. The Journals Of Gerontology Series A, 76(1), 32–40. https://doi.org/10.1093/gerona/glaa090

 

Kinashi, Y., & Hase, K. (2021). Partners in Leaky Gut Syndrome: Intestinal Dysbiosis and Autoimmunity. Frontiers in Immunology, 12. https://doi.org/10.3389/fimmu.2021.673708

 

Mayer, E. (2016). The Mind-Gut Connection: How the Hidden Conversation Within Our Bodies Impacts Our Mood, Our Choices, and Our Overall Health. https://openlibrary.org/books/OL25945213M/The_Mind-Gut_Connection_How_the_Hidden_Conversation_Within_Our_Bodies_Impacts_Our_Mood_Our_Choices_a

 

McFarland, L. V. (2006). Meta-Analysis of Probiotics for the Prevention of Antibiotic Associated Diarrhea and the Treatment of Clostridium difficile Disease. The American Journal Of Gastroenterology, 101(4), 812–822. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.2006.00465.x

 

Netflix (Regisseur). (2024, 26 april). Hack Your Health: The Secrets of your Gut. https://www.netflix.com/title/81436688

 

Rozengurt, E. (2006). Taste Receptors in the Gastrointestinal Tract. I. Bitter taste receptors and α-gustducin in the mammalian gut. AJP Gastrointestinal And Liver Physiology, 291(2), G171–G177. https://doi.org/10.1152/ajpgi.00073.2006

 

Winter, G., Hart, R. A., Charlesworth, R. P., & Sharpley, C. F. (2018). Gut microbiome and depression: what we know and what we need to know. Reviews in The Neurosciences, 29(6), 629–643. https://doi.org/10.1515/revneuro-2017-0072

 

 

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wat is die knoop in je maag als je je slecht voelt? – Universiteit van Vlaanderen

Het enterische zenuwstelsel is het eigen zenuwstelsel van het spijsverteringsstelsel. Het behoort tot het autonome zenuwstelsel.

Het enterische zenuwstelsel communiceert normaal gesproken met het centrale zenuwstelsel via de nervus vagus en het orthosympathische zenuwstelsel. Maar onderzoek, waarbij de nervus vagus wordt doorgesneden, toont aan dat het enterische zenuwstelsel ook geheel zelfstandig kan functioneren alsof het een eigen “brein” heeft. Het bevat motorische zenuwcellen en sensorische zenuwcellen en interneuronen en het maakt gebruik van meer dan 30 neurotransmitters, waaronder acetylcholinedopamine en serotonine. Deze en andere eigenschappen maken het voor het enterische zenuwstelsel mogelijk als een zelfstandig systeem te functioneren.

 

Wat is Helichryse? 

Helichryse italicum is een mediterrane plant met zilvergrijs blad en kleine goudgele bloemetjes. Haar naam komt uit het Grieks: helios betekent zon, chrysos betekent goud. Ze wordt ook wel de “onsterfelijke” genoemd – omdat haar bloemetjes niet verwelken, zelfs niet wanneer ze gedroogd zijn.

De geur is kruidig, warm, een beetje aards met tonen van hooi en kerrie. Ze groeit op droge, zonnige hellingen en voelt zich thuis in rotsachtige grond. In oude culturen werd Helichryse geofferd aan zonnegoden en gebruikt in balsems voor de doden.

Helichryse en de huid

De etherische olie van Helichryse is beroemd om haar helende werking bij:

Blauwe plekken, kneuzingen en littekens

Gevoelige of rijpere huid

Rosacea of rode vlekjes

Zonnebrand of huidirritatie

Ze werkt ontstekingsremmend en stimuleert huidvernieuwing. In aromatherapie wordt Helichryse ingezet wanneer de huid én de ziel verzachting nodig hebben.
De geur opent als het ware een innerlijk venster naar zachtheid.

Tip: Meng 1 druppel etherische olie van Helichryse met een theelepel calendula-olie voor een troostende huidolie bij kneuzingen of gevoeligheid.

Helichryse en de ziel 

Helichryse raakt aan de diepere lagen van ons zijn. Ze is het kruid van transformatie, rouw en loslaten.
Haar geur werkt op het hart- en zonnevlechtchakra: daar waar verdriet, spijt of oude pijn opgeslagen kunnen liggen. Ze fluistert zacht:
“Je hoeft het niet langer vast te houden.”

In energetisch werk helpt Helichryse bij:

Oude pijn of verdriet verwerken

Rouw na verlies

Overprikkeling en emotionele overbelasting

Ze nodigt uit tot zachtheid. Niet vanuit kracht, maar vanuit overgave. Een geur die zegt: het mag nu helen.

Ritueelidee:

Brand een wierookmengsel met Helichryse en mirre tijdens het schrijven van een afscheidsbrief aan jezelf of iemand anders.

Laat los wat niet meer van jou is.

Recept – Helende olie

Recept: Helende olie met Helichryse

Ingrediënten:

30 ml calendula-maceraat

2 druppels etherische olie van Helichryse

2 druppels etherische olie van Lavendel

Meng de oliën in een donker flesje. Gebruik als gezichtsolie voor een kwetsbare huid of wrijf een beetje op je hartstreek wanneer je troost zoekt.

Wil je meer? 

Deze blog is een geurige aanzet. Maar wil je écht de diepte in met dit zonnekruid?

Dan is er de Zomerspecial over Helichryse: een rijk vormgegeven PDF  met recepten (ook voor in de keuken), mythes, huidtoepassingen, en rituele suggesties.

👉 Bestel hier de Zomerspecial 2025

Verder zoeken