Boekentips

Wanneer je met kruiden bezig bent of gaat, wil je boeken, nietwaar? Hieronder recensies en korte beschrijvingen van diverse kruidenboeken en wat daarbij hoort…

Kruid en Mens door: Marlies Engels
De helende kracht van thee : Ann Vansteenkiste

Kruid en Mens

Marlies die alle vele jaren bezig is met kruiden en ook haar eigen theelijn heeft, is na aandringen van anderen en met behulp van een stagiaire een paar jaar geleden begonnen met het ordenen van al haar kruidenverhalen en kennis.  Uiteindelijk is dat afgelopen jaar allemaal gebundeld en nu uitgebracht in een prachtig boek : ‘Kruid en Mens’.

 In tegenstelling tot veel andere boeken over kruiden heeft Marlies de kruiden beschreven per kruidenfamilie. Het meer dan 450 bladzijden bevattende boek beschrijft naast de oerplanten en de bomen, 8 plantenfamilies. Aan bod komen de schermbloemigen, de kruisbloemigen, de composieten, de lookfamilie, de rozenfamilie en de heidefamilie. Ook de ruwbladigen en de lipbloemigenfamilie komen uiteraard aan bod.

Per plant worden de geschiedenis, signatuur en eigenschappen, de geneeskrachtige werking en de gebruikte delen beschreven. Ook de karaktereigenschappen van de plant hebben een plekje gekregen. Tot slot wordt afgesloten met de specifieke kenmerken en inhoudsstoffen. Elke plantbeschrijving is voorzien van prachtige tekeningen.

Voor wie dit prachtige boek aanschaft en zelf aan de slag wil heeft Marlies het boek voorzien van een aantal basisrecepten en uitleg over de verschillende inhoudsstoffen.

Al met al is het een prachtig boek geworden wat in geen kruidenboekenkast mag ontbreken!

De helende kracht van thee

Ann Vansteenkiste, herboriste en theesommelier lanceerde in 2021 haar derde boek : “de Helende kracht van thee”, uitgegeven door Sterck & Devreese.

Haar eerdere boeken, “de Stille kracht van thee” en “Zelfgeplukt’ krijgen hiermee een mooi vervolg.

Aan het begin van het boek beschrijft Ann haar bezoek aan een Koreaanse non, Jeong Kwan, en noemt ook de reportage welke is gemaakt over deze zenboeddhistische non/chef-kok. Dit is absoluut de moeite waard om te bekijken, je vind de aflevering op Netflix : Chef’s table, volume 3, aflevering 1.

Ann schrijft verder over het belang van water en de temperatuur ervan. Icetea, kefir en kombucha hebben hun eigen hoofdstuk. Kruideninfusies en zelfverzorging met thee en kruiden beslaan een groot deel van het boek.

Je vind leuke lekkere theerecepten in het boek en wanner het over de Helende kracht van thee gaat een lijst met aandoeningen/symptomen met uitgebreide overzichten welke kruiden erbij te gebruiken zijn en wat hun werking is.

Zoals Ann zelf zegt op de achterkant van het boek: ‘thee zetten en drinken maakt je blij. Het is een dagelijks ritueel dat zorgt voor een ontspannend moment’.

En, ik weet dat ze gelijk heeft, wanneer mijn dagelijkse ochtendritueel met het maken van m’n ochtendthee bestaande uit  kruiden niet gemaakt kan worden omdat er één van de kruiden even niet verkrijgbaar is…..dan word ik niet zo vrolijk.