Keuken

Oxymel met vlierbes en rozenbottel

Oxymel van vlierbes en rozenbottel.

Ingrediënten:

  • 150 gr. gedroogde vlierbessen
  •   75 gr. gedroogde rozenbottel
  •   20 gr. gedroogde echinacea
  •    5 geplette kardemompeulen of een halve theelepel kardemompoeder
  • 250 ml. biologische honing
  • 500 ml. biologische appelazijn

Vul alles in een goed schoongemaakte glazen pot, sluit de pot goed af en laat 4 – 6 weken trekken. Dagelijks even goed schudden.

Na de trektijd door een zeef goed uit laten lekken en afvullen in kleine glazen flesjes (eventueel met druppelaar).

De uitgelekte zaden en bottels kun je gerust gebruiken om een lekkere pot thee van te zetten en daarna op de composthoop.

Hoe gebruik je nu de oxymel?

Je neemt een paar druppels en voegt deze aan een kop warm water (of thee) toe en het ondersteund je immuunsysteem in herfst en winter.

’s Zomers kun je altijd een glas lekker water nemen, een ijsklontje en een paar druppels oxymel erbij.

In dit recept is de verhouding honing:azijn 1:2 maar 1:1 kan ook.

Wat betreft het recept…varieer er gewoon lekker op los, neem kaneel in plaats van kardemom, voeg je favoriete kruid toe, voeg wat citroen of limoen toe. Met andere woorden maak een eigen variatie.

Over een kleine twee weken verschijnt onze herfstspecial over de rozenbottel (één van de ingrediënten in deze oxymel). Het e-book staat vol wetenswaardigheden en veel recepten met rozenbottels.

Jij kunt deze Kruidentaal herfstspecial 2023 aanschaffen voor de introductieprijs van €3,95. Na verschijning (rond 29-30 september) wordt het e-book duurder.

Over oxymel komt er binnenkort ook meer, zeer waarschijnlijk een artikel in het winternummer.

Kruidentaal wenst je een gezonde herfst toe!