Kruidenmarkt 2023

Herboristengilde

Wij zijn een vereniging van bekwame, gepassioneerde kruidenspecialisten. We hebben als doel het beroep herborist te beschermen, kruidentradities in stand te houden, de kruidenkennis van onze herboristen op peil te houden en om onderling kennis uit te wisselen.

Professioneel kruidenkundige

Een herborist, die lid is van het Herboristengilde, is een professionele kruidenkundige. Herboristen weten daarbij up to date wetenschappelijk onderzoek te verweven met eeuwenoude tradities, sience based kennis en nieuwe inzichten. Kennis en kunde opgedaan door continue, intensieve studie en/of jarenlange ervaring. 

Wat doet een herborist?

Een herborist plukt, droogt en verwerkt kruiden tot kruidenproducten die thuishoren binnen een natuurlijke levenswijze en de natuurlijke gezondheidszorg. Dit gebeurt op ambachtelijke wijze, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een grote liefde voor de natuur. Daarnaast heeft een herborist een adviserende en educatieve rol op het gebied van kruiden.

De herborist is daarbij in basis geen behandelaar of hulpverlener, zoals bijvoorbeeld een fytotherapeut. Een diploma medische basiskennis, naast het herboristendiploma, stelt een herborist echter wél in staat om een praktijk als behandelaar of hulpverlener te beginnen als dit een wens is. Omdat de alle werkzaamheden van een herborist sowieso gericht zijn op natuurlijke gezondheidszorg zijn gezondheidskennis, inzicht in biologie, plantkunde en natuurlijke levenswijzen in alle scenario’s noodzakelijk en dus ook paraat.

Voor meer informatie over opleidingen en lid worden zie: herboristengilde.nl