Boekentips

Kruid en Mens

Kruid en Mens door Marlies Engels

Marlies die alle vele jaren bezig is met kruiden en ook haar eigen theelijn heeft, is na aandringen van anderen en met behulp van een stagiaire een paar jaar geleden begonnen met het ordenen van al haar kruidenverhalen en kennis.  Uiteindelijk is dat afgelopen jaar allemaal gebundeld en nu uitgebracht in een prachtig boek : ‘Kruid en Mens’.

 In tegenstelling tot veel andere boeken over kruiden heeft Marlies de kruiden beschreven per kruidenfamilie. Het meer dan 450 bladzijden bevattende boek beschrijft naast de oerplanten en de bomen, 8 plantenfamilies. Aan bod komen de schermbloemigen, de kruisbloemigen, de composieten, de lookfamilie, de rozenfamilie en de heidefamilie. Ook de ruwbladigen en de lipbloemigenfamilie komen uiteraard aan bod.

Per plant worden de geschiedenis, signatuur en eigenschappen, de geneeskrachtige werking en de gebruikte delen beschreven. Ook de karaktereigenschappen van de plant hebben een plekje gekregen. Tot slot wordt afgesloten met de specifieke kenmerken en inhoudsstoffen. Elke plantbeschrijving is voorzien van prachtige tekeningen.

Voor wie dit prachtige boek aanschaft en zelf aan de slag wil heeft Marlies het boek voorzien van een aantal basisrecepten en uitleg over de verschillende inhoudsstoffen.

Al met al is het een prachtig boek geworden wat in geen kruidenboekenkast mag ontbreken!